Ohjeita
Koiran hankkiminen vaatii harkintaa
Koiran hankkiminen vaatii huolellista harkintaa ja asiaan perehtymistä. Koiraa ei voi ottaa hetken mielijohteesta. Kun pohjatyön tekee huolella, koirasta saa uskollisen ystävän pitkäksi aikaa ja se tuo iloa omistajalleen vuosiksi.
Faktalaatikko
Älä hanki koiraa, jos et ole varma onko sinulla riittävästi aikaa koiralle. Koira vaatii paljon, koira on kuin lapsi. Tutustu huolella koiran kasvattajaan
Pohdi näitä kysymyksiä, ennen kuin otat koiran:
- Onko sinulla tarpeeksi aikaa koiralle?
- Oletko valmis sitoutumaan koiraan sen eliniäksi, 10–15 vuodeksi?
- Onko perheessäsi tai lähipiirissäsi allergiaa?
- Kestääkö taloutesi koirasta aiheutuvat kustannukset?
- Saako asunnossasi pitää koiraa?
- Oletko valmis ulkoilemaan koiran kanssa useita kertoja päivässä?
Valitse rotu huolella
Koiraa valitessasi sinun on hyvä ottaa selvää esimerkiksi eri rotujen luonteista, liikunnantarpeista, luontaisista vaistoista, turkinhoidosta ja koulutettavuudesta. Myös kiinnostus johonkin tiettyyn koiraharrastuslajiin on hyvä huomioida rotuvaihtoehtoja punnitessa.
Kiinnitä huomiota myös rodun kokoon, energisyyteen, alkuperään ja käyttötarkoitukseen. Käyttötarkoitus voi edelleen vaikuttaa koiran luonteeseen ja käytökseen.
Tutustu huolella eri rotujen terveystilanteisiin. Useilla roduilla on jalostuksentavoiteohjelmia, JTO, joissa on kerrottu kattavasti muun muassa rodun terveystilanteesta ja perinnöllisistä sairauksista, luonneominaisuuksista ja mahdollisista luonneongelmista sekä rotujen historiasta.
Muista, että rodun valinta ei saa perustua pelkästään ulkonäköön.
Vastuullinen koiranomistaja ottaa seuraavat seikat huomioon toimiessaan koiransa kanssa:
- Koiran omistaja vastaa aina koirastaan ja sen tekemisistä
- Jokaiselle koiralle tulee opettaa arkitottelevaisuus
- Koiran on saatava riittävästi liikuntaa, ravintoa ja huolenpitoa
- Koira tarvitsee lisäksi ulkoilua, lajinomaisia virikkeitä ja riittävästi lepoa
- Koira on pidettävä kytkettynä taajama-alueella ja sen jätökset on korjattava
- Koiranpidosta ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa ympäristölle
- Koiran kanssa liikkuessa on aina otettava huomioon myös muut ihmiset ja eläimet
- Hyvä omistaja ei inhimillistä koiraansa liikaa, vaan antaa koiralleen koiramaisen elämän
- Koiran omistaja huomioi Koiranomistajan ja -haltijan perussäännössä määritellyt periaatteet
Apua rodun valintaan saat Kennelliiton sivustolta: www.kennelliitto.fi
Vastuullinen koiranomistaja
Koiran omistaminen tuo paljon vastuuta ja monia velvollisuuksia. Omistaja on aina vastuussa koirastaan, joten omistajalla on velvollisuus kouluttaa koirastaan yhteiskuntakelpoinen. Eri roduilla on erilaiset tarpeet ja omistajan tulee huolehtia koiran rodunomaisten tarpeiden täyttämisestä. Omistajan tulee myös muistaa, että koira on eläin, eikä sitä pidä inhimillistää liikaa.
Teksti: www.kennelliitto.fi
Koiran hoitaminen
Koiran perushoito on välttämätöntä. Turkin, korvien, hampaiden ja
silmien hoito sekä kynsien leikkaaminen kuuluvat jokaisen koiran elämään. Koira
kannattaa totuttaa erilaisiin hoitotoimenpiteisiin jo pentuna.
Perushoitoa ei voi jättää tekemättä, jos koira halutaan pitää terveenä ja
hyväkuntoisena.
Pientä koiraa voidaan hoitaa pöydällä, eikä isompaa voida hoitaa lattialla. Kaikki käsittelyt ja toimenpiteet on yritettävä tehdä pennulle mahdollisimman miellyttäviksi. Niihin ei saisi liittyä kivuntunteita, jotta se ei oppisi pelkäämään niitä. Pennun vastaan rimpuileminen ei saa estää omistajaa tekemästä toimenpiteitä loppuun.
Katso Kennelliiton hankikoira.fi-nettisivuilta ohjeita perushoitotoimenpiteiden tekemiseen. Peruskurssin videoilla muun muassa näytetään, miten koiran korvat puhdistetaan ja kynnet leikataan.
Ruokinta ja vaaralliset ruoka-aineet
Koiran ruokinnassa on monia eri tapoja. Koiranomistajan täytyy valita ruokintatapa, jolla koira voi hyvin ja joka sopii omistajalle. Kasvattaja antaa yleensä pennun mukana tarkat ja selkeät ruokintaohjeet, joita kannattaa noudattaa.
Huomaathan, että seuraavat ruoka-aineet ovat vaarallisia koiralle:
- Suklaa
- Ksylitoli
- Sipuli
- Viinirypäleet ja rusinat
- Pullataikina
- Raa'at juurekset ja maissintähkä, hedelmien siemenet
- Macadamia-pähkinät
- Homeiset ruoat
Koiran sairaudet
Koiralla on todettu yli 400 perinnöllistä sairautta. Koirat sairastavat hyvin samanlaisia sairauksia kuin ihmisetkin. Koirilla on omat tarttuvat flunssansa ja muut virustautinsa, joista osaa pystytään ennaltaehkäisemään rokottamalla.
Rokotukset suojaavat koiraa taudeilta
Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Raivotauti- ja penikkatautirokotukset ovat näyttelyissä ja kokeissa käyville koirille pakollisia.
Suositeltavia ovat myös rokotukset tarttuvaa maksatulehdusta ja parvoviruksen aiheuttamaa ripulia sekä kennelyskää vastaan.
Koiralle vakuutus
Suurimmalla osalla suomalaisista vakuutusyhtiöistä on koiralle lemmikkieläinvakuutus. Yleensä vakuutukset on luokiteltu seuraavasti:
- Perusvakuutus: korvaa yleensä koiran menetyksen, kun koira kuolee, katoaa, vahingoittuu tai sairastuu niin pahoin, että se on lopetettava.
- Käyttökoiran vakuutus: tarkoitettu metsästys-, palvelus- ja siitoskoirille.
- Eläinlääkärikuluvakuutus: koiran hoitoja tutkimuskuluja varten sairauden ja tapaturman yhteydessä.
- Henkivakuutus: korvaa koiran menetyksen sairaus- tai tapaturmaisessa kuolemassa.
- Vastuuvakuutus: koiran ulkopuolisille aiheuttamien henkilö- ja esinevahinkojen varalle.
- Kasvattajan pentuevakuutus: korvaa pentueen menetyksen ja eläinlääkärikuluja, jos pennuilla on ollut piileviä tai perinnöllisiä vikoja.
Luo lisää koirien hoitamisesta: www.kennelliitto.fi
Rotukuvaus
(Kultainennoutaja)
Terveys
Koira.netin kuolinsyytilaston mukaan yleisin kuolinsyy 1988–2010 välillä eläneistä ja kuolleiksi ilmoitetuista koirista vanhuuden (luonnollinen tai lopetus) jälkeen ovat kasvainsairaudet. Yhteensä tuossa tilastossa oli 429 koiraa. Keskimääräinen elinikä näillä koirilla oli 10 vuotta ja 3 kuukautta. Kultaisilla noutajilla esiintyy perinnöllisenä lonkkavikaa ja epilepsiaa. Lisäksi niillä on taipumusta sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan.
Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kultainennoutaja
Ulkonäkö
Kultainennoutaja on yksi kuudesta noutajarodusta. Kultaisia noutajia on yleisesti olemassa kahta päälinjaa: näyttelylinjaista ja metsästyslinjaista. Suomessa koirat ovat useimmiten näyttelytyyppisiä. Metsästyslinjaiset koirat ovat useimmiten hoikempia, lyhyempikarvaisia, väriltään tummempia ja paremmat riistataipumukset omaavampia. Näyttelylinjaisilla on useimmiten enemmän karvaa, ne ovat raskasrakenteisimpia sekä lyhytraajaisempia.
Rotumääritelmän mukainen ihanne olisi koira, joka on sekä käyttökoira että ulkonäöltään näyttävä, eli niin sanottu dual purpose. Vaikka rotu mielletään kahtiajakautuneeksi, tavataan kokeissa ja näyttelykehissä koiria, joilla on sekä ulkonäköä että riistaviettisyyttä. Englanninkielisissä maissa tunnetaan lisäksi jako verrattain matalaan ja tukevarakenteiseen, muita painavampaan brittityyppiin, edellä mainittua korkeampaan amerikkalaistyyppiin, sekä muita lyhytkarvaisempaan ja korkeampaan kanadalaistyyppiin.
Kultainennoutaja on keskikokoinen koira, jonka säkäkorkeus uroksilla 56–61 cm ja nartuilla 51–56 cm. Se on sopusuhtainen, tasapainoinen, voimakas ja varmaliikkeinen koira. Se on luonteeltaan hyväntahtoinen ja ystävällinen. Karvapeite on sileä tai laineikas ja runsashapsuinen, väreinä mikä tahansa kullan- tai kermanvärinen vivahde (ei kuitenkaan punainen eikä mahonginvärinen). Turkkia olisi hyvä harjata päivittäin karvanlähdön aikaan, jolloin karvaa irtoaa todella paljon.
Luonne ja käyttäytyminen
Kultainennoutaja on luonteeltaan hyvin iloinen, avoin ja ystävällinen, varsinkin vanhusten ja lasten läsnä ollessa, mistä syystä se sopii täydellisesti myös perhekoiraksi. Kultainennoutaja on kovin ihmisrakas koirarotu. Rodussa esiintyy myös enenevissä määrin arkuutta. Pentua hankkiessa tulisikin vanhempien luonteisiin ja pentueen kasvatusolosuhteisiin kiinnittää huomiota. Mikäli pennut eivät luovutusiässä ole kontaktinhakuisia ja pelkäävät uusia asioita ja vieraita ihmisiä, kannattaa pennun ostamista vielä miettiä. Kultainennoutaja on useimmiten erittäin sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Se on hyvin oppivainen ja helposti koulutettavissa monenlaisiin harrastusmuotoihin. Noutajille tyypillinen piirre pysytellä omistajansa läheisyydessä tekee kultaisesta noutajasta erittäin helpon pitää vapaana. Se on kärsivällinen, mutta myös omistushaluinen. Kultainennoutaja vaatii kunnollisen peruskasvatuksen ja -koulutuksen. Kultaiset noutajat ovat hyvin ihmisläheisiä ja tulevat toimeen melkein kaikkien kanssa. Koirasta ei välttämättä ole vahtikoiraksi, mutta moneen muuhun se sopii.
Kultainennoutaja on työkoira ja sitä käytetään laajalti muun muassa opaskoirina sekä tullin huumekoirana. Se on myös monipuolinen metsästyskoira muiden noutajarotujen tavoin. Lisäksi kultainennoutaja on palveluskoirarotu ja soveltuu myös palveluskoiralajeihin, vaikkakin näissä nykyisin harvemmin törmää kultaisiinnoutajiin.